Nå skal vi presentere fem betydningsfulle avlshunder, alle etterkommere av "Nakaichi". Dette er hunder som er kjent for å ha produsert en rekke toppvinnende avkom på Nippos utstillinger, og som alle har hatt stor betydning for rasens utvikling.

Perioden vi tar for oss nå dekker 60- og 70-tallet. En periode hvor rasen ble stabilisert og forbedret, noe som resulterte i den jevne og meget typelike hund vi finner på Nippos utstillinger i dag.

Shiba er Japans mest populære hund. Det er selvfølgelig både kvalitets- og type forskjell på rasen sett under ett. De hundene vi tar for oss i denne artikkelen er hundene som vises frem på Nippos utstillinger.

Glendalin Ayako San De fem hundene vi presenterer er alle røde, men det er interessant å merke seg det sterke innslaget av Black & tan hunder i denne linjen.
"Nakaichi" var selv rød, men en  hans forfedre, "Koro", som går igjen i hans anetavle, var black & tan. Det samme var hans oldebarn "Koronaka".

Forhåpentligvis vil denne presentasjonen være interessant når man vil se på de hundene som ligger bak dagens hunder. Men man må være meget nøye når man studerer anetavlene, da mange av de populære hundene er blitt oppkalt, slik at vi ofte kan forveksle navnene.

Til venstre: Glendalin Ayako San på Hardangervidda

F.eks har "Tenko", den første hunden vi skal presentere i denne artikkelen, en sønnesønn med samme navn, og "Koro-O"- en meget viktig avlshund, har flere etterkommere oppkalt etter seg.

Når vi ser på navnet på en japansk hund, vil navnet som kommer etter "Go" som oftest være kennelnavnet. F.eks "Tenko Go Jonenso":

Tenko = Hundens navn
Go = av/fra
Jonenso

So, Sow eller Kensha betyr alle kennel. Oversatt vil dette altså bli "Tenko fra Jonen Kennel". I andre tilfeller vil distriktet der hunden kommer fra også være med i hundens navn. Som f.eks Shinshu (et distrikt i Japan)

Eksempel:

Matsumaru Go Shinshu Nakajimaso
(Hundens navn fra distriktet kennelnavnet)


I  anetavlene vi gjengir er det bare brukt egennavn, ikke kennelnavn o.a.

1. TENKO-GO JONENSO
Senko Naka

Nachi Hime

Akani

Beniko

Naka

Chiri

Tama Hime Koro-O

Ichishinme

Korokoma

Mari

Ichitaro

Ishi Hime

"Tenko" er linjeavlet på Naka-go, han var far til to vinnere av statministerens premie; (Best in Show på Nippos utstilling), "Yu Hime" og "Tenryo". Han ligger bak totalt elleve av de mestvinnende hundene i denne perioden.
Hans egen utstillingskarriere var ikke så stor som endel av etterkommerne. Dette fordi han manglet noen premolarer. Likevel vant han premier på regionale utstillinger hele seks ganger, og ble tre ganger plassert på Hovedutstillingen.
Hans pels er blitt beskrevet som "rød som solen", og var meget lik den originale farge hos den klassiske Shiba.
"Tenko"s oppdretter Kenpei Ishikawa hadde drevet oppdrett siden før krigen. Han var en av de mest innflytelsesrike personene når det gjaldt å etablere Nagano-distriktet, som et viktig senter for Shiba-avl før krigen.
"Tenko"s oldemor "Mari", førte blod fra "Korodama", en meget kjent black & tan hund fra Shikoku.

2. MATSUMARU GO SHINSHU NAKAJIMASO

Ben Yuki Beni-Ryu

Sachi Hime

Benimaru (Nakaichi son)

Beniyo (Nakaichi daughter)

Nakayu

Koma Midori

Aka Fusame Dai

Miyakko Hime

Ichi

Ichi Hime

Korosaku

Tsuru Midori

En stor prosent av topp vinnerne på 60-70-tallet hadde "Matsumaru" som farfar. Både "Matsumaru" og hans datter har vunnet statsministerens premie(BIS):
15. november 1970 vant hans datter "Maruhime" denne premien, og 1 1/2 år etter vant han selv. "Matsumaru" var rød, han døde i 1979 og var far til mange kull.

"Matsumaru" var også fra Nagano distriktet. På 50- og 60-tallet ble det sendt ut en rekke topphunder fra dette distriktet. Noe som førte til at Nagano mistet noe av sin ledende posisjon som hovedsete for landets beste hunder. "Matsumaru" og "Maruhime"s topp-plasseringer satte Nagano på kartet igjen.

3. MEIHO-GO SHIMAMURA

Koronaka Koro

Kurohana

Koroichi

Naka Kitome

Benimaru

Nakaichi Hachi

Ee En Me Nakaichibumi

Haru Hime

Nakaichi

Fumi Hime

Pochi

Fuki Hime

"Meiho" var rød, og vi finner ham i en rekke toppvinnende hunders anetavler. En av hans sønner vant statsministerens premie. "Meiho" er innavlet på "Naka" og "Nakaichi", og en en yngre bror av den berømte "Fuji Nishiki".
"Meiho"s mor; "Ee En Me", hadde bare to kull før hun ble overkjørt av en bil da "Meiho" var 4 mnd gammel. "Meiho"s kull ble det satt store forventninger til pga den eldre brorens suksess. I begge disse kullene, som besto av 8 valper; 4 i hvert kull, var det bare "Fuji Nishiki" og "Meiho" som hadde perfekt bitt.
Mange var interessert i å kjøpe "Meiho", som allerede tidlig viste sin kvalitet. Men oppdretteren, Hr. Shimamura avslo å selge ham.

"Meiho" var kjent for sitt perfekte bitt og fulltallige tannsett. En stor autoritet, Hr. Genzo Satoda, sier om ham: "Denne hunden manifester den førsteklasses kvalitet som Koronaka-linjen er kjent for. Hans øyne er eksepsjonelt gode. At hans bror "Fuji Nishiki" også er en vinner, bekrefter at denne linjen er like god som "Koro O" og "Fumi O-go"s linjer. En sterk utstråling, perfekt snuteparti og gode vinkler. Korrekt (Urajiro)(Cremehvit) farge på halens underside, og en korrekt oppførsel i ringen, er til heder for rasen".

4. KURATA NO ISHI GO

Ichiroku Nakaichi

Ichimaru

Naka

Beniko

Nakaichi

Kobi

Koro Hime Nakaichibun

Fumi Ichime

Nakaichi

Fumi Hime

Koro O

Fumi Kocho

"Kurata"s oppdretter, Hr. Fujio Kurata, mente at "Nakaichi" var den beste Shiba i rasens historie. Han innavlet sterkt for å frembringe "Kurata", som var en rød hannhund. "Kurata" vant en god del på regionale utstillinger, og han vant også landbruksministerens premie på Hovedutstillingen. Han ble parret med mange tisper av toppkvalitet, og har mange topp vinnende etterkommere. Han var selv etterkommer av den berømte "Koro O".

5. HIDEYOSHI-GO SHINSHU KIRINSO

Beniko Beni Ryu

Sachi Hime

Benimaru

Beniyo

Nakayu

Koma Midos

Ume Hime Ichi Roku

Koro Hime

Naka Midori

Suzu Roku

Koro O

Fuji Wakame

"Hideyoshi" var rød og født i 1960. Han var den første Shiba i Kyushu, som vant statsministerens premie. Han er oppkalt etter en kjent historisk person, som vant over alle de forskjellige krigerklanene i det 16. århundrede. "Hideyoshi" kom egentlig fra Nagano, som så mange andre topphunder den gangen. Han var eiet av Hr. Shigeta Morinaga, som fortalte at da "Hideyoshi" etter den lange reisen kom frem, var han i full vigør og hilste på sin nye eier meget kjærlig. Hans røde farge var ulik det som var sett i Kyushu tidligere. På Nippos hovedutstilling sier den kjente dommer Watanabe om ham:

"Denne hunden har en naturlig verdiget, trolig pga sin lange karriere i utstillingsringen. Meget bred skalle og gode kinn. Godt snuteparti, og et vidunderlig hode. Meget godt uttrykk, naturlig med vel balanserte proposjoner. Prima pels-struktur og ideel farge. Han er i topp kondisjon på denne utstillingen, og dette er et resultat av eierens gode og kjærlige trening".

Som vi tidligere har sett, ble det brukt en betydelig grad av innavl i denne perioden. Grunnen til dette var at det var så få Shiba av god kvalitet som overlevde krigen. Det var bare "Nakaichi"s linje som viste seg å bringe videre sine gode egenskaper til etterkommerne på en sikker måte. På grunn av denne innavlen har vi derfor dessverre i dag en del problemer i rasen som er festet. Det største problemet er manglende tenner og bittfeil, patella luxasjon og HD. Vi har ikke de eksakte tall for disse problemene, men det er alarmerende. Shiba-oppdrettere i Japan i dag har gitt opp linje- og innavl, og mener at outcross er det beste for sunnheten i rasen. Nå når det er så mange hunder av høy kvalitet å velge mellom, er det meget sjelden å se et navn gå igjen i stamtavlen flere ganger.

Tann- og bittproblemene i Japan i dag er blitt betydelig mindre takket være strengt utvalg av avlsdyr. Hundene må også vise sin sunnhet og styrke ved å følge et spesielt program, og blir mosjonert intenst hver dag før en utstilling. En hund som ikke er i topp kondisjon m.h t muskler etc. har ingen sjanse til å vinne.

Syv shiba på tur

Side 1 2 3 4 5


|Hjem| |Om kennelen| |Om meg| |Importer| |Champions| |Kort om rasen| |Div artikler| |Shibaens historie| |Japansk standard| |Kommentar standard| |Valper| |Lenker| |Nyheter| |Gjestebok| |English version|